Podróżujący po świecie wiedzą, że hotele w różnych krajach i na równych kontynentach potrafią zaskakiwać rano bogactwem zapachów i smaków. Nawet gdy serwuje się kuchnię tzw. międzynarodową, pojawiają się często akcenty dodatki, szczegóły, przyprawy, nieznane reszcie świata. Spójrzmy, jakimi śniadaniami mogą powitać swoich gości hotelarze z różnych regionów świata.

Podajemy przepisy raczej mniej znane, regionalne lub egzotyczne. Nie jest celem tego wpisu analizowanie różnych wariantów znanych śniadań angielskich i kontynentalnych.

A więc do dzieła. co mamy na talerzu…

1. Przebudzenie po kubańsku

Zwyczajowe śniadanie na Kubie to mocna kawa, do której, co ciekawe, dodaje się szczyptę soli. Do tego może być kilka kawałków opiekanego pieczywa do moczenia w kawie.

2. Iran – pieczywo z dżemem lub…


Prostą wersją irańskiego śniadania jest placek naan z masłem i dżemem. Wersje bardziej obfite dołączają do posiłku potrawę halim, czyli mieszankę płatków z cynamonem, masłem, cukrem i kawałkami mięsa.

3. Szybkie śniadanie hiszpańskie


Zwane Pan a la Catalana albo Pan con Tomate, a oznacza po prostu kromeczki chleba posmarowane mieszanką pogniecionych pomidorów z czosnkiem, polanych oliwą i posypanych solą. Można to „wzmocnić” serem lub np. szynką na wierzch.

4. Na owocowo w stylu hawajskim

Zdjęcie mówi samo za siebie. Dodaje się do tego precelka lub małe ciasteczko jak widać.

5. Szwecja – na słodko


Zjada się tu rano naleśniki – Pannkakor – z konfiturą.

6. Islandia czyli owsianka

Jak to w Islandii, nawet nazwa owsianki nie jest zbyt prosta. Chcecie zjeść tam prawdziwie miejscowe śniadanie – pytajcie o Hafragrautur.

7. Australia – kraj pasty

Każdy kto zna trochę te okolice z drugiej strony globu, ten wie, że oni tam jedzą do pieczywa i do wielu innych rzeczy taką pastę. Właściwie są dwa zasadnicze rodzaje pasty – Vegemite i Marmite. Australijczycy toczą zażarte dyskusje o wyższości jednej nad drugą. W zależności od tego, wśród członków którego z fanklubów sie znalazłeś zostaniesz uraczony jedną albo drugą pastą na śniadanie.

8. Walia – prosto i pożywnie

Tost z roztopionym serem. To już teraz jedząc coś takiego będziecie wiedzieć, że spożywacie tradycyjne walijskie śniadanie 🙂 A jak skropicie to sosem Worcestershire to już będzie ściśle właśnie to.

9. Alaska – jest zimno, więc musi być pożywnie

Jajko i kawał reniferzyny na naleśniku – posiłek dla prawdziwego maszera (jego psy też nie wzgardzą).

10. Tajlandia – przebudzenie na miętowo

Tajlandzkie śniadanie może być dość oryginalne. Np. przyprawiona na miętowo i pikantnie ryba ze słodko-pikantną wieprzowiną z ryżem.

11. Peru – owoce morza od rana

W tym kraju uraczyć cie mogą o poranku potrawą o nazwie ceviche. To świeże, surowe ryby i inne stworzenia morskie marynowane w sokach cytrynowych lub limonkowych i przyprawione na ostro chili.

12. Japonia, czyli tofu na dzień dobry

Polany sosem sojowym kawałek tofu z ryżem. Japończyków krzepi i daje energię.

13. Mongolia – baranina lub konina

Ogólnie rzecz biorąc, je się tu od rana mięso. We wschodniej Mongolii spodziewaj się baraniny. W zachodniej – możesz dostać koninę.

14. Węgry – pogácsa w różnych odmianach


Jest to taka bułeczka, która jest u naszych bratanków śniadaniowym pewniakiem. Jednak jej smak może być różny w zależności od regionu Węgier.

15. Uganda – banany z warzywami lub z podrobami


Nie bądź zaskoczony gdy na śniadanie podadzą ci w sercu Afryki gotowane banany z wołowymi podrobami, jak to danie na zdjęciu. Lżejsza wersja katogo zamiast mięsa zawiera kawąłki warzyw.

Fot. (C) Creative Commons/ Flickr – DareDevel7, LunaMoth16, kamshots, jlatras, Kimubert, Guðrún Ingimundardóttir, s2art, Remy Sharp, adactio, Kojach, Adrimcim, avlxyz, clgregor, Wong Li Lhen, shannonyeh.photography