Grecja wabi pięknymi śródziemnomorskimi krajobrazami, niespiesznym tempem życia oraz znakomitą kuchnią, która uchodzi za jedną z najsmaczniejszych na świecie. Jak to się dzieje, że tradycyjne greckie przysmaki cieszą się tak wielkim uznaniem? Po pierwsze, Grecy przykładają dużą wagę do jakości produktów spożywczych, z których komponują posiłki. Po drugie, z wyczuciem i pasją łączą rozmaite smaki i aromaty. Kuchnia grecka, zarówno ta kontynentalna, jak i wyspiarska jest prosta, zdrowa, a przygotowanie większości potraw nie zajmuje wiele czasu.

Czego spróbować podczas wakacji w Grecji? Prezentujemy najpopularniejsze potrawy i specjały z różnych zakątków kraju.

Souvlaki ©iStock

Souvlaki ©iStock

Greckie przysmaki kulinarne

Długa historia greckiej kuchni, która sięga starożytności, wywarła znaczący wpływ na to, co dziś jedzą Grecy. Grillowane mięso souvlaki, zapiekanka z bakłażanów musaka, kultowy gyros, sałatka grecka, to już klasyki śródziemnomorskiej kuchni, których można spróbować w każdym zakątku Hellady. Warto jednak pamiętać, że poszczególne regiony mają swoje lokalne (często mniej znane) specjały kulinarne. Ich wspólnym mianownikiem jest wysokojakościowa oliwa z oliwek, feta, świeże warzywa oraz zioła – tymianek, oregano, rozmaryn, liść laurowy. W słodkich przekąskach można znaleźć aromatyczny cynamon, miód i orzeszki pistacjowe (baklava). Na stole królują świeże ryby i owoce morza, jędrne oliwki, jagnięcina, baranina oraz wyborne wina produkowane ze starych, rodzimych odmian winorośli. Śródziemnomorski klimat sprzyja ich uprawie, a tradycja winiarska przetrwała tu tysiące lat.

Oliwki ©iStock

Oliwki ©iStock

Światowym uznaniem cieszą się greckie oliwki podawane jako przystawka (antipasti, mezedes) albo składnik dania. Gaje oliwne to nieodłączny element greckiego krajobrazu w niemal każdej części kraju. Popularnym przysmakiem, z którego słynie Peloponez są korynckie rodzynki, nazywane „winogronem z Czarnego Koryntu”. Poszczególne regiony Grecji mogą poszczycić się własnym serem produkowanym według tradycyjnej receptury. Na przykład w Chanii jest to biały ser pichtogalo, na wyspie Lesbos żółty dojrzewający ser ladotyri, a w regionie Domokos – katiki Domokou – miękki biały ser o niskiej zawartości tłuszczu. Grecka wieś ma do zaoferowania to, co najlepsze, w tym drogocenny szafran z Kozani, żółty groszek fava z Santorini, bakłażan Tsakoniki uprawiany m.in. na Peloponezie, czy też portokalia Chanion, czyli pomarańcze z Krety.

Kleftiko ©iStock

Kleftiko ©iStock

Kuchnia cykladzka

Santorini, Mykonos, Delos oraz Ios to malownicze wyspy wchodzące w skład archipelagu Cyklad, znajdującego się u południowo-wschodnich wybrzeży Grecji. Każda z nich jest wyjątkowa pod względem kulinarnym. Cyklady słyną z takich przysmaków, jak makarounes (domowy makaron z karmelizowaną cebulką), sgardoumia (zupa na podrobach), dolmadakia (liście winogron faszerowane ryżem i aromatycznymi ziołami), revithokeftedes (smażone kuleczki z ciecierzycy), melitzanosalata (rodzaj pasty z pieczonych bakłażanów), duszona jagnięcina z pomidorami, czy też melopita (ciasto miodowe).

Cykladzkie wyspy znane są również z wybornych trunków. Popularną na Santorini białą odmianą winorośli jest szczep Assyrtiko, z którego uzyskiwane są lekkie, delikatnie orzeźwiające białe wina.

Kreta – raj dla podniebienia

Poszukiwacze autentycznych doznań kulinarnych na Krecie poczują się dopieszczeni pod każdym względem. Lokalne specjały Krety są zdrowe i aromatyczne. Wśród nich wymienić należy ofto (pieczona koza), dakos (sucharki z pomidorami, miękkim białym serem i oliwą), a także boubouristoi (smażone ślimaki z dodatkiem octu, wina i rozmarynu). Kreta jest znana również z produkcji miękkiego białego sera xynomyzithra oraz kopanisti, a także żółtego twardego sera graviera. Restauracje w Chanii, Heraklionie oraz innych kreteńskich miejscowościach są mekką dla miłośników dobrego jedzenia. Na Krecie znajduje się też mnóstwo rodzimych winnic oferujących degustację białego i czerwonego wina. Cenione marki pochodzą z m.in. okolic Heraklionu (winnica Lyrarakis) oraz z miejscowości Sitia.

Greckie potrawy ©iStock

Greckie potrawy ©iStock

Wyspiarskie smaki Morza Jońskiego

Co wyróżnia kuchnię jońską? Przede wszystkim nieco kwaśny smak wynikający z zastosowania octu i rozmarynu w wielu tradycyjnych potrawach. Do najpopularniejszych przysmaków tej części Grecji zalicza się bourdetto (ryba, zazwyczaj skorpena, gotowana w pikantnym pomidorowym sosie), sofrito (stek cielęcy duszony w białym winie z dodatkiem czosnku i ziół), strapatsada (jajecznica z fetą i pomidorami) oraz pasteli (miodowe batoniki na bazie sezamu). Na wyspie Zakynthos warto spróbować ryby gotowanej z czosnkiem i sosem cytrynowym oraz wypiekanego w piecu wiejskiego chleba, który jest nieodłącznym dodatkiem do wielu potraw.

Grecka sałatka ©iStock

Grecka sałatka ©iStock

Kuchnia Dodekanezu

Dodekanez to archipelag na Morzu Egejskim, w skład którego wchodzi m.in. wyspa Rodos, Kos i Karpatos. Kuchnia Dodekanezu znana jest z pysznych dań mięsnych oraz deserów. Przykładem może być boukounies (wieprzowina duszona z dodatkiem ziół) oraz xerotigana (smażone ciasto skąpane w słodkim syropie lub miodzie). W tradycyjnych rodyjskich daniach i przekąskach znaleźć można spore ilości sezamu, miodu, ciecierzycy oraz innych warzyw strączkowych. Na Rodos kwitnie również produkcja rozmaitych trunków, ze słynnym Koriantolino na czele (jest to słodki likier na bazie kultowego ouzo z dodatkiem kolendry, szafranu i wanilii).

©iStock

©iStock

Lokalne specjały greckiej kuchni zachwycają prostotą oraz głębią smaku. Kulinarna wycieczka po Grecji to wspaniałe doświadczenie dla wszystkich miłośników dobrego jedzenia.

Mamy najlepsze oferty lotów i hoteli w Grecji

Tekst powstał we współpracy z Greek National Tourism Organization.